Kultúra

Uznávaný Slovák opäť boduje: Robert Hromec vystavuje neďaleko talianskej Bologne

Uznávaný slovenský výtvarník opäť uchvátil (nielen) odbornú verejnosť. Tentoraz vystavuje len na skok od talianskej Bologne. Ak ste milovníkom umenia, nenechajte si ujsť jeho najnovšiu retrospektívnu výstavu.

Ilustračný obrázok k článku Uznávaný Slovák opäť boduje: Robert Hromec vystavuje neďaleko talianskej Bologne
14
Galéria
Zdroj: Robert Hromec

Medzinárodne uznávaný slovenský výtvarník Robert Hromec vystavuje svoje diela neďaleko talianskej Bologne. V Múzeu Rocca di Dozza prezentuje 55 obrazov na obsiahlej samostatnej výstave s názvom Rebirth (Znovuzrodenie).

Historické múzeum, v ktorom sa nachádza zbierka súčasného umenia, vydalo k výstave aj obsiahly katalóg.

Rovnováha medzi svetským a nadpozemským

„Rád vytváram svoje obrazy pomocou rôznych techník zmiešaných s tlačou. Toto prekrývanie a vrstvenie prináša mnoho prekvapení. Ľudské postavy sú stredobodom mojej tvorby,“ hovorí Hromec.

„Umiestňujem ich do interakcie medzi sebou navzájom, ale aj do seba a sveta okolo nich. Prostredníctvom skúmania textúry a ľudského tela sa snažím zviditeľniť dynamickú rovnováhu medzi svetským a nadpozemským,“ vysvetľuje umelec, ktorý mal v Taliansku viacero výstav.

Hromcove diela obdivovali v Benátkach, Lucce, Florencii, Miláne, Capri aj v Sorrente, kde výtvarník zo Slovenska vyhral medzinárodnú výtvarnú súťaž Extrartis.

Výroba diel bola veľmi náročná

Hromec je v Taliansku niekoľko rokov považovaný za najúspešnejšieho predstaviteľa súčasného slovenského výtvarného umenia. Pri tvorbe svojich diel používa hliníkové dosky namiesto tradičného plátna.

„Vytvára odraz, optické ilúzie a prináša svetlo dovnútra. Umelec pracuje na tomto materiáli vŕtačkou a vretenom, so škrabancami, rezmi, prepichnutiami, pieskovaním, aby získal rôzne účinky svetla a materiálu,“ dodáva kurátorka Letizia Rostagno k Hromcovým obrazom na hliníkovom plechu s tým, že umelec pracuje aj s akrylovými farbami, olejmi, pastami a tlačiarenskými technikami.

„Výroba týchto diel je technicky (aj fyzicky) veľmi náročná, a to vďaka veľmi precíznemu opracovaniu a rozmerom dosiek, ktoré sú v priemere 100 × 100 cm,“ poznamenáva kurátorka.

Výstava potrvá do 28. apríla.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Robert Hromec a jeho výstava Rebirth múzeu Rocca di Dozza
14
Galéria
Zdroj: Robert Hromec
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM