Správy

DPB má NOVÉ krátke hybridné trolejbusy: Na túto linku ich nasadí

Dopravný podnik Bratislava (DPB) nasadí 11 nových krátkych hybridných trolejbusov na predĺženú linku 44, ktorou zároveň nahradí autobusovú linku 41.

Ilustračný obrázok k článku DPB má NOVÉ krátke hybridné trolejbusy: Na túto linku ich nasadí
8
Galéria
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Do premávky budú zaradené v piatok (29. 3.). Pre hybridný pohon na batérie môžu byť vypravené aj na trasy, kadiaľ nevedie trolejové vedenie a jazdili tadiaľ doteraz autobusy. Informovali o tom predstavitelia dopravného podniku a hlavného mesta na utorňajšom brífingu.

„Vnímam to ako významný ekologický aspekt, keď budeme prevádzkovať viac bezemisnej ekologickej dopravy,“ skonštatoval podpredseda predstavenstva DPB Milan Donoval.

Priame spojenie s centrom

Linka 44 bude zároveň od piatka premávať po obojsmerne predĺženej trase Koliba – Hodžovo nám. – Hrad – Búdková – Drotárska cesta – Hlavná stanica. Touto úpravou získa oblasť Drotárskej cesty priame spojenie s centrom mesta, rovnako sa bude dať dostať bez prestupu na Hrad z Hlavnej stanice. Na úseku Búdková – Hlavná stanica bude v porovnaní so súčasnosťou zlepšený interval aj kapacita oproti dnešnej linke 41.

Jazdilo sa aj v Banskej Bystrici

Nové trolejbusy SOR TNS 12 dodáva dopravnému podniku na základe výsledkov verejného obstarávania spoločnosť SOR Libchavy, ich nákup je spolufinancovaný z eurofondov. Výsledná suma predstavuje niečo vyše 500 000 eur za jeden trolejbus.

Na nové hybridné trolejbusy s dĺžkou 12 metrov sa v posledných týždňoch školili vodiči, vyskúšať si ich mohli aj cestujúci. Zaujímavosťou je, že časť homologizačných skúšok sa vykonávala aj v Banskej Bystrici, kde je rozdielne napätie trolejovej siete. Typ vozidla je vďaka tomu schválený na dráhovú prevádzku v rámci celého územia SR.

Nové trolejbusy doplnia 16 megatrolejbusov a 23 kĺbových trolejbusov, ktoré DPB zaradil do premávky v poslednom období. Dopravný podnik tak finalizuje zaraďovanie 50 nových trolejbusov do premávky.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Nové hybridné trolejbusy
8
Galéria
Zdroj: TASR/Jakub Kotian
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM